![](/media/lib/206/n-pluca-8628fe1ffb9c5fcad0eb0c5d46d5c668.jpg)
Lepki śluz utyka w połowie drogi
19 lutego 2015, 12:19Naukowcy z Uniwersytetu Missouri odkryli, że u pacjentów z mukowiscydozą śluz nie tyle zalega na wyściółce narządów wewnętrznych, co utyka w komórkach, które go wytwarzają.
![](/media/lib/430/n-badanie-gniazda-d83a5e8705ecf85803d46ed6e8122ea6.jpg)
W gniazdach bociana białego powstaje gleba. I to bardzo żyzna
19 listopada 2020, 11:53Naukowcy z Polskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków (PTOP) i Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie opisali w periodyku Science of The Total Environment nową glebę ornitogeniczną (powstającą przy przeważającym współudziale ptaków), która wytwarza się w gniazdach bociana białego (Ciconia ciconia). Dzieje się to całkowicie bez udziału skały macierzystej i kontaktu z gruntem. W czasie badań naukowcy wykryli 82 taksony grzybów i 22 taksony owadów; aż połowa grzybów to gatunki nieznane wcześniej nauce.
![Fauna Rafy koralowej](/media/lib/66/fish-amongst-corals-0fa012b978028df7b7b7098f06e60647.jpg)
Dwutlenek węgla gubi ryby morskie
8 lipca 2010, 09:05O dwutlenku węgla mówi się głównie w kontekście efektu cieplarnianego. Badania australijskich naukowców dowodzą jednak, że zwiększony jego poziom ma również inne negatywne efekty, które mogą dotknąć bezpośrednio fauny morskiej i drastycznie zmniejszyć populację ryb.
![](/media/lib/122/n-mycie-zebow-abe44f989bd8de69179b48228e3f5f8b.jpg)
Nowy szczep do probiotyku na próchnicę?
11 marca 2016, 12:01Naukowcy z Uniwersytetu Florydzkiego zidentyfikowali w biofilmie, a konkretnie naddziąsłowej płytce nazębnej, nowy szczep bakterii (paciorkowców), który może pomóc w kontrolowaniu szkodliwych bakterii. Odkrycie A12 toruje drogę zapobieganiu próchnicy za pomocą probiotyków.
![](/media/lib/464/n-la-venuseta02-45599fcd31f14808dea4558d5e75b6f4.jpg)
Sprzedaż lodów La Venuseta wspomoże badania nad rakiem piersi
28 lipca 2021, 12:29W Bayarri Helados Aryesanos w Walencji można kupić rzemieślnicze lody La Venuseta. Fundusze z ich sprzedaży mają zostać wykorzystane w walce z rakiem piersi. Trafią bowiem do Instytutu Badawczego Szpitala Klinicznego i Uniwersytetu w Walencji (Instituto de Investigación del Hospital Clínico y la Universitat de València, INCLIVA).
![](/media/lib/70/babelki-d9af631d6e5976d933d49949766f0a6e.jpg)
Bąbelki są bolesne i... kwaśne
30 września 2010, 07:57Choć z mniejszą intensywnością, gazowane napoje działają na te same receptory w jamie nosowej, co chrzan czy musztarda (Journal of Neuroscience).
![](/media/lib/278/n-receptory-wody-4a2c8ef02dfa9d144762067f293cc5d3.jpg)
Receptory smaku kwaśnego wykrywają również wodę
2 czerwca 2017, 11:32Receptory smaku kwaśnego odpowiadają również za wykrywanie wody.
![](/media/lib/512/n-sommelierzy-ed2b8204ec62cb6b4d48181ea9e3be64.jpg)
W Katowickich Wodociągach pracują... sommelierzy od wody
25 lipca 2022, 13:36W Laboratorium Centralnym Katowickich Wodociągów pracują sommelierzy, którzy oceniają wodę pod kątem smaku i zapachu. Osoby te musiały przejść testy i szkolenie. Jak można się domyślić, by testy wody były wiarygodne, należy je prowadzić w specjalnych warunkach.
![Marsjańska równina Comanche](/media/lib/64/mars-commanche-outcrop-pia13175-640-89ad8d1fdd3057307bdc55fc34adf703.jpg)
Rolnictwo na innych planetach
28 listopada 2010, 15:42Uprawa roślin na obcych, kolonizowanych planetach, to jeden z archetypów literatury science fiction. Naukowcy jednak zajmują się tym zagadnieniem na serio i wcale nie jest to dziedzina tak bardzo oderwana od Ziemi.
![](/media/lib/280/n-quan-i-alcine-z-probiotycznym-piwem-728a6512dc0981a69d961325f00109f1.jpg)
Piwo z probiotykami na odporność i zdrowe jelita
28 czerwca 2017, 16:41Na Narodowym Uniwersytecie Singapuru (NUS) powstało probiotyczne piwo w stylu sour (kwaśne), które zwiększa odporność i sprzyja zdrowiu przewodu pokarmowego.